«Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ….Η ΠΡΟΛΗΨΗ» .

Καθώς το κατοικίδιό μας περνά στην ενήλικη ζωή , οι έλεγχοι αποκτούν ετήσιο ή εξαμηνιαίο χαρακτήρα και στόχος είναι η πρόληψη νοσημάτων ή η εντόπισή τους σε πολύ αρχικό στάδιο και εστιάζεται στα ακόλουθα: 

  • Κλινική εξέταση : στόχος είναι ο έλεγχος της γενικής υγείας (ακρόαση καρδιάς και πνευμόνων , θερμομέτρηση, ψηλάφηση κοιλίας, εκτίμηση του δείκτη θρεπτικής κατάστασης, έλεγχος της βάδισης , των οφθαλών , των αυτιών και των δοντιών)
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ  : Ετήσιος βασικός και προαιρετικός εμβολιασμός
  • Γενική αίματος: ιδιαίτερα σημαντική στην περίπτωση παρουσίας εξωπαρασίτων (αιμομυζητικών)  ώστε να εκτιμηθεί ο βαθμός απώλειας αίματος ή μεταβολές σε τιμές που υποδεικνύουν παρουσία λοιμωδών νοσημάτων
  • Βασικό/ Ενισχυμένο βιοχημικό προφίλ : ενδεικτικό για τη σωστή λειτουργία των εσωτερικών οργάνων, νεφρών  ήπατος .  Το ενισχυμένο βιοχημικό προφίλ περιλαμβάνει επιπλέον δείκτες  (ηλεκτρολύτες , τριγλυκερίδια κ.α)  οι οποίοι χαρακτηριστικά μεταβάλλονται σε νοσήματα της εσωτερικής παθολογίας.
  • Έλεγχος για τα λοιμώδη νοσήματα σκύλου και γάτας  που ενδημούν στον Ελλαδικό.  Συχνά λοιμώδη νοσήματα του σκύλου είναι η ερλιχίωση και η λεϊσμανίωση ενώ για τη γάτα το τρίπτυχο FIV (ιός ανοσοανεπάρκειας ), FeLV (ιός της ιογενούς λευχαιμίας) , FIP (ιός της λοιμώδους περιτονίτιδας). Συγκεκριμένα η ερλιχίωση και η λεϊσμανίωση είναι στην πλειοψηφία τους πλέον ιάσιμα νοσήματα, ιδιαίτερα  όταν ανιχνευτούν σε σχετικά αρχικό στάδιο. Για τη λεϊσμανίωση υπάρχει εμβόλιο ιδιαίτερα αποτελεσματικό το οποίο μπορεί να γίνει μετά από την ηλικία των 6μηνών.   Ως προς τα λοιμώδη νοσήματα τη γάτας , μέχρι πρότινως ανίατα στο σύνολό τους , σύγχρονα δεδομένα δείχνουν  καλά αποτελέσματα ως προς την αντιμετώπιση του FIP, ενώ υπάρχει και εμβόλιο για το FeLV. Ειδικά στην περίπτωση της γάτας η ανίχνευση των λοιμωδών νοσημάτων τα οποία επιδρούν σοβαρά στο ανοσοποιητικό της σύστημα, αποτελεί αρνητικό προγνωστικό  δείκτη για την εξέλιξη άλλων νοσημάτων της εσωτερικής παθολογίας ενώ λειτουργούν υποβοηθητικά για την εμφάνιση συγκεκριμένων νεοπλασιών.
  • Ακτινογραφία θώρακος : ως αναφορά για επόμενες νόσους του θώρακα 
  • Υπέρηχο κοιλίας: 
  • Καρδιολογικός έλεγχος (ηλεκτροκαρδιογράφημα , υπέρηχος καρδιάς)  Στην ηλικία αυτή στόχος είναι η έγκαιρη ανίχνευση της έναρξης καρδιοπάθειας (πχ βαλβιδοπάθιεα, διατατική μυοκαρδιοπάθεια)  ειδικά σε φυλές με συγκεκριμένη προδιάθεση .

Για περαιτέρω πληροφορίες , διαδικασία εξέτασης και του κόστους -ανάλογα με το πλήρες πακέτο ή τις επιμέρους εξετάσεις-  επικοινωνήστε με τη γραμματεία του Νοσοκομείου Ζώων Αθηνών  για να ενημερωθείτε  από εξειδικευμένο κτηνίατρο.

21ο χλμ. Λεωφόρου Μαραθώνος 190 09 Πικέρμι
Email: athhosp@otenet.gr
Τηλέφωνο: +302106038023
Τηλέφωνο: +302106038024
Τηλέφωνο: +302106039493