Κλινικές - Διαγνωστικές Δοκιμές

 
Το 24ωρο Νοσοκομείο μας διαθέτει την υποδομή ώστε να εκτελούνται μια σειρά από κλινικές-διαγνωστικές δοκιμές.

Ο διαγνωστικός εξοπλισμός περιλαμβάνει:

 • Aκτινολογικό μηχάνημα: υψηλών προδιαγραφών, ικανό για την πραγματοποίηση τόσο των απλών όσο και των ειδικών ακτινογραφήσεων.
 • Σύστημα ψηφιακής ακτινογραφίας το οποίο εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας ακτινογραφίες και δίνει τη δυνατότητα επεξεργασίας της εικόνας καθώς και διατήρησης του αρχείου του περιστατικού σε ψηφιακή μορφή. Οι ακτινογραφίες παραλαμβάνονται τόσο σε μορφή ακτινογραφικού φιλμ όσο και σε ψηφιακή μορφή (CD).
 • Μηχάνημα υπερήχων τελευταίας τεχνολογίας το οποίο χειρίζεται η εξειδικευμένη γιατρός του Νοσοκομείου. Η διαγνωστική υπερηχοτομογραφία είναι μία ανώδυνη απεικονιστική μέθοδος, η οποία παρέχει δυνατότητα απεικόνισης της πλειονότητας των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς ζώου και τη λήψη στοχευμένης βιοψίας.
 • Μαγνητικό Τομογράφο ανοικτού τύπου για μικρά ζώα και άλογα, o οποίος είναι εγκατεστημένος σε ειδικό χώρο που διενεργείται η εξέταση από εξειδικευμένο προσωπικό. Το αποτέλεσμα της εξέτασης (εικόνες της μαγνητικής τομογραφίας) λαμβάνεται σε ψηφιακή μορφή (CD) και σε μορφή φιλμ.
 • Σύγχρονο ενδοσκόπιο συνδεδεμένο με συσκευή VIDEO το οποίο επιτρέπει τη χρήση εύκαμπτων και άκαμπτων ενδοσκοπίων. Η ενδοσκόπηση έχει τόσο διαγνωστική αξία (μέσω της άμεσης παρατήρησης) όσο και θεραπευτική αξία αφού προσφέρεται για άμεση θεραπευτική παρέμβαση, π.χ αφαίρεση ξένου σώματος ή λήψη υλικών βιοψίας (π.χ ρινική κοιλότητα , στομάχι).
 • Καρδιογράφο και οφθαλμοσκόπια - για άμεση και έμμεση παρατήρηση.
 • Σύγχρονο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ μηχάνημα δίνει την δυνατότητα καθαρισμού δοντιών, λεύκανσης, σφραγισμάτων και γενικότερα επίλυσης του συνόλου των προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας των ζώων.

Μεταξύ των εξετάσεων αυτών οι συχνότερα εκτελούμενες είναι:

α. Ποικίλες ακτινολογικές εξετάσεις όπως:
 • Απλές ακτινολογικές εξετάσεις θώρακος, κοιλίας, άκρων
 • Εξέταση για δυσπλασία του ισχύου
 • Μυελογραφία
 • Ακτινογραφίες του πεπτικού ύστερα από χορήγηση σκιαγραφικών ουσιών
 • Ακτινογραφίες ουροποιητικού ύστερα από χορήγηση σκιαγραφικών ουσιών κ.α.

β. Ενδοσκοπήσεις (γαστροσκόπηση , οισοφαγοσκόπηση, λαρυγγοσκόπηση, βρογχοσκόπηση, ρινοσκόπηση, κυστεοσκόπηση)- Βιοψίες οισοφάγου, στομάχου, παχέος εντέρου, πνευμονικού υλικού.

γ. Εξέταση με υπέρηχους των παρεγχυματικών οργάνων ή και ταυτόχρονη βιοψία αυτών (Ήπατος - νεφρών - προστάτη αδένα κ.α.)

δ. Καμπύλη σακχάρου (γλυκόζης) σε διαβητικά ζώα

ε. Αλλεργικές δοκιμές σε δερματολογικά περιστατικά

στ. Δοκιμή (test) στέρησης ύδατος σε ζώα με πολυουρία πολυδιψία

ζ. Δοκιμή για τη διάγνωση της Νόσου του Cushing ύστερα από χορήγηση χαμηλής και υψηλής δόσης Δεξαμεθαζόνης, χορήγησης ACTH ορμόνης.

η. Παρακέντηση - λήψη - εξέταση Μυελού των Οστών

θ. Βιοψίες δια λεπτής βελόνης - Βιοψίες με ειδικά όργανα.

Ανάλογα το είδος της εξέτασης, για την εκτέλεσή τους μπορεί να απαιτείται ημερήσια ή και περισσότερου χρόνου εισαγωγή των ζώων ύστερα από συνεννόηση (ραντεβού). Για περισσότερες πληροφορίες για την εκάστοτε εξέταση επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του ΝΖΑ στο τηλ +302106038023.