Οδοντιατρικό

 
Η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική για τους μικρούς μας φίλους όπως και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μας.

Ξεκινάμε από τη γνωστή σε όλους τερηδόνα η οποία είναι σημαντική αιτία καταστροφής των δοντιών. Είναι η νόσος που καταστρέφει τους υγιείς ιστούς των δοντιών, ξεκινώντας απο την αδαμαντίνη που βρίσκεται εξωτερικά, και προχωρώντας βαθύτερα, στην οδοντίνη. Αν η νόσος δεν αναχαιτισθεί, θα συνεχίσει και θα φθάσει ως την "καρδιά" του δοντιού όπου βρίσκονται αγγεία, προκαλώντας πολύ δυνατό και έντονο πόνο.

Οι περιοδοντικές νόσοι προσβάλλουν ακόμα και τα κατοικίδιά μας και εγκυμονούν κινδύνους: η οδοντική πλάκα (που δημιουγείται από υπολείμματα τροφών, είναι αρχικά μαλακή, μπορεί να αφαιρεθεί με βούρτσισμα και αποτελεί πρόσφορο έδαφος για βακτήρια) και η πέτρα (δηλαδή η ασβεστοποιημένη πλάκα, η οποία αφαιρείται μόνο από τον ειδικό) διευρύνουν το κενό ανάμεσα στα δόντια και μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε οδοντικά αποστήματα ή αποστήματα στα ούλα.

Ενδείξεις για τις περιοδοντικές νόσους αποτελούν:

-Ερυθρά, διογκωμένα και ευαίσθητα ούλα που έχουν υποχωρήσει και αιμορραγούν όταν το ζώο τρώει.
-Επίμονη κακοσμία του στόματος.
- Υφιξήσεις (υποχώρηση ούλων και αποκάλυψη των ριζών των δοντιών).
- Πυόρροια (εκροή πύου από τα ούλα).
- Ευσειστότητα, μετακινήσεις και πτώσεις δοντιών (δημιουργία κενών μεταξύ των δοντιών που δεν υπήρχαν).

Εαν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από τα άνωθεν σημάδια είναι απαραίτητο να γίνει εκτίμηση της κατάστασης από τον ιατρό.

Στην περίπτωση πέτρας γίvεται καθαρισμός και περιποίηση της οδοντοστοιχίας και στην τερηδόνα η επεμβατική θεραπεία έγκειται στον επιμελή καθαρισμό της κοιλότητας από την τερηδονισμένη ουσία με την βοήθεια του ειδικού οδοντιατρικού μηχανήματος και στην συνέχεια έμφραξη της κοιλότητας με εμφρακτικό υλικό (σφράγισμα). Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου η τερηδόνα έχει προχωρήσει σε βαθμό όπου δεν μπορεί να γίνει έμφραξη και παράλληλα το δόντι είναι ενεργό κέντρο μόλυνσης, ο γιατρός προβαίνει σε εξαγωγή του δοντιού.

Ολές οι προαναφερθείσες διαδικασίες πραγματοποιούνται κατόπιν ολικής αναισθησίας ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση του πόνου του ασθενούς ζώου.

Πέρα από τα ορατά σημεία υπάρχει ένας παράγοντας τον οποίο πολλοί αγνοούν.

Η στοματική κοιλότητα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα απομονωμένο "σύστημα". Τα βακτήρια τα οποία συγκεντρώνονται σε όλων των τύπων εστίες μόλυνσης της στοματικής κοιλότητας μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προσβάλουν άλλα ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, οι νεφροί και το ήπαρ, προκαλώντας ακόμα και καταστάσεις απειλιτικές για τη ζωή.

Γιαυτό το λόγο η υγιεινή της στοματικής κοιλότητας θα πρέπει να αποτελεί μία από τις προτεραιότητες μας.