Ασχολείστε μόνο με σκύλους και γάτες;

Είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί, καθώς έχουμε Κτηνιάτρους έμπειρους που ασχολούνται και με άλλα είδη όπως κουνέλια , ενώ υπάρχουν και συνεργασίες με συναδέλφους που ασχολούνται με exotics με τους οποίους μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στο νοσοκομείο ή να σας παραπέμψουμε απευθείας.

Πόσα εμβόλια κάνει ένα κουτάβι; (υποχρεωτικός εμβολιασμός)

Τα κουτάβια εμβολιάζονται τέσσερις φορές εμβολιάζεται ένα κουτάβι ξεκινώντας από ηλικία 4 εβδομάδων.  Το πρώτο εμβόλιο γνωστό και ως puppy το οποίο είναι η πρώτη, μη ολοκληρωμένη κάλυψη, που πραγματοποιείται από την ηλικία των 4 εβδομάδων, για να μην είναι τελείως ακάλυπτο από τα νοσήματα. Συνήθως το κάνουν εκτροφείς ή pet shop ,σημεία δηλαδή μεγάλου συγχρωτισμού για μία ελάχιστη κάλυψη.  Λαμβάνοντας λοιπόν ένα κουτάβι από εκτροφή/ pet shop το οποίο έχει πραγματοποιήσει το puppy   εμβόλιο και εν τω μεταξύ δεν είναι δε ηλικία για το πρώτο 4/πλο (Carre, Parvo-virus, Λοιμώδης Ηπατίτιδα, Λεπτοσπείρωση  , δεν είναι ασφαλές να το κυκλοφορούμε σε εξωτερικούς χώρους ή να το φέρνουμε σε επαφή με άλλα ζώα,  Από την ηλικία των 6-8 εβδομάδων μπορεί να εμβολιστεί με το κανονικό (4/πλό )  , το οποίο χρειάζεται αναμνηστική δόση μετά από 4 εβδομάδες.  

 

Επίσης σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο της Ελλάδας είναι υποχρεωτικός ο ετήσιος εμβολισμός για τη λύσσα, νόσημα που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, είχε να εμφανιστεί 30χρόνια , αλά εμφανίστηκε το 2014 στη Βόρεια Ελλάδα με τρία κρούσματα, λόγω μετάδοσής του μέσω της άγριας πανίδας. 

 

Ο αντιλυσσικός εμβολιαμός μπορεί να πραγματοποιηθεί μαζί με τον αναμνηστικό του 4/πλου αλλά δε προτείνεται.  Αυτό διότι κατά τους εμβολιασμούς το ανοσοποιητικό σύστημα του κουταβιού εργάζεται «υπερωρίες»  για να παράγει αντισώματα γεγονός που τον εξασθενεί προσωρινά. Οπότε είναι καλό να διαχωρίζουμε τους εμβολιασμούς. 

 

Τέλος πρέπει να τονιστεί ότι από τη στιγμή πχ του αναμνηστικού εμβολιασμού του 4/πλου , το κούτάβι μας δεν είναι ασφαλές να βγει αμέσως από το σπίτι κι αυτό διότι χρειάζεται ο οργανισμός μερικές μέρες για την παραγωγή αντισωμάτων, οπότε είναι καλό να κυκλοφορήσει  εκτός 15ημέρες μετά την αναμνηστική δόση 

 

Στη συνέχεια κάθε χρόνο αρκεί μια ετήσια αναμνηστική δόση του  (4/πλού+λύσσα)

Το κουτάβι μου που είναι ανεμβολίαστο ήρθε σε επαφή με ενήλικο σκύλο, αλλά ο ενήλικος σκύλος είναι εμβολιασμένος και υγιής … οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα!

ΛΑΘΟΣ !!!!  Στο σκύλο σχετικά με τον εμβολιασμό ισχύει ό,τι και στον άνθρωπο:  Όταν εμβολιάζομαι έναντι κάποιου νοσήματος δεν σημαίνει ότι δεν το «κολλάω»  αλλά δε νοσώ ή νοσώ ελαφρά.  Οπότε ενήλικος σκύλος μπορεί τη στιγμή που έρχεται σε επαφή με το κουτάβι μου να έχει κολλήσει ένα νόσημα (για το οποίο εμβολιάζουμε) , να μη νοσεί , να μην εκδηλώνει συμπτώματα  (εφόσον έχει εμβολιαστεί επιτυχώς) και ωστόσο να το μεταδώσει στο ανεμβολίαστο κουτάβι μου το οποίο και να νοσήσει πολύ βαριά. 

Ποιά περαιτέρω εμβόλια υπάρχουν για τον σκύλο και είναι καλό να τα κάνω μετά από το βασικό εμβολιασμό;

Εμβολιασμός κατά την τραχειοβρογχίτιδα του σκύλου: Η τραχειοβρογχίτιδα του σκύλου ( γνωστή ως kennel cough) είναι ένα μεταδοτικό νόσημα λόγω συγχρωτισμού με κύριο σύμπτωμα τον ξηρό βήχα. Είναι θεραπεύσιμο με μοναδικό κίνδυνο επιπλοκής την πνευμονία όταν δεν δοθεί πολυήμερη θεραπεία.  Το εμβόλιο είναι ενδορρινικό. 

 

Εμβολιασμός για τη λεισμανίωση (γνωστή ως καλααζάρ- υπόψιν ο όρος καλααζάρ είναι ο όρος που αναφέρεται στο αντίστοιχο νόημα του ανθρώπου) : πραγματοποιείται από την ηλικία των 6 μηνών και είναι ετήσιος. Η λεισμανίωση είναι ένα νόσημα που ενδημεί στη λεκάνη της Μεσογείου και ιδιαίτερα στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.  Τα τελευταία χρόνια λόγω κλιματικής αλλαγής έχει μεταφερθεί και στην κεντρική και  ενίοτε στη Βόρεια Ευρώπη. Είναι νόσημα του αίματος, μεταδίδεται με συγκεκριμένη σκνίπα (δηλαδή μολυσμένη σκνίπα τσιμπάει σκύλο ή γάτα και το μεταδίδει) , πολύ σοβαρό και δυνητικά απειλητικό για τη ζωή του ζώου.  Είναι πολυσυστηματικό νόσημα, εμφανίζεται συνήθως με δερματικές αλλοιώσεις και μεταβολές στις αιματολογικές εξετάσεις και προχωράει με προσβολή (συχνά μη αναστρέψιμη) των νεφρών και στη συνέχεια λοιπά όργανα. 

 

Πριν από τον εμβολιασμό για τη λεισμανίωση είναι απαραίτητος ο ορολογικός έλεγχος για το νόσημα διότι λόγω της ευρείας διάδοσης του νοσήματος μπορεί ο σκύλος μας ήδη να νοσεί.  Μέχρι την ηλικία του εμβολιασμού προτείνονται ορισμένα προληπτικά μέσα:

  • Ψεκασμός με citronella πριν από τη πρωινή και απογευματινή βόλτα 
  • Εάν ο σκύλος μας διαμένει σε κήπο , κατάλληλος ψεκασμός των φυτών με φιλικά για τα ζώα απεντομωτικά
  • Αποφυγή βόλτας σε περιοχές με υδατοσυλλογές, σημεία συγκέντρωσης όλων των ειδών σκνίπας αλλά και κουνουπιών (ιδιαίτερα τις ώρες που χαράζει και κατά τη Δύση)

Πόσα εμβόλια κάνει ένα γατάκι;

Ένα γατάκι εμβολιάζεται από ηλικία 6-8 εβδομάδων με το τριπλό ή το τετραπλό εμβόλιο για πανλευκοπενία, ερπητοιό, καλυκοιό και χλαμύδια και γίνεται επανάληψη μετά 4 εβδομάδες μαζί με τον υποχρεωτικό αντιλυσσικό εμβολιασμό.

 

Στην συνέχεια επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Αν το ζώο κυκλοφορεί και έξω ελέγχεται αιματολογικά για την ιογενή λευχαιμία  (FeLV – Feline Leukaemia Virus) (ένα από τα τρία λοιμώδη νόσημα τα του σκύλου)  και αν είναι αρνητικό εμβολιάζεται για την ιογενή λευχαιμία με επανάληψη σε 4 εβδομάδες και ύστερα κάθε χρόνο.

Ποια είναι η καταλληλότερη ηλικία να στειρώσω το ζώο μου;

πό την ηλικία των 5-6 μηνών για τις γάτες και 9 μηνών για θηλυκούς  σκύλους κρίνεται ασφαλές να πραγματοποιηθεί στείρωση, είναι όμως πιο ορθό στα θηλυκά  να πραγματοποιείται σίγουρα  μετά το πέρας του πρώτου οίστρου και τα αρσενικά κοντά στη ενηλικίωση ώστε να έχει πραγματοποιηθεί η πλήρης ανάπτυξη, οργανική και μυϊκή και οστική.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα αρσενικά η τεστοστερόνη , ορμόνη  που παράγεται από τους όρχεις, συμβάλλει καθοριστικά  στην ολοκλήρωση της οστικής και μυϊκής ανάπτυξης ενώ και το ότι ανάλογά με τη φυλή ο χρόνος ενηλικίωσης αλλάζει. 

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η  ηλικία κατά την οποία το κουτάβι σας γίνεται ενήλικος σκύλος θα εξαρτηθεί από τη φυλή και το μέγεθός του. Όλες οι φυλές κατηγοριοποιούνται σε πέντε μεγέθη σκύλου: πολύ μικρό, μικρό, μεσαίο, μεγάλο και γίγας. Το κουτάβι σας θα γίνει ενήλικος σκύλος στις ακόλουθες ηλικίες:

  • πολύ μικρή φυλή (<4 kg): 8 μηνών
  • Μικρή φυλή (5 – 10kg ): 10 μηνών
  • Μεσαία φυλή (11 – 25 kg): 12 μηνών
  • Μεγάλη φυλή (26 – 44 kg.): 15 μηνών
  • Φυλή γίγας (>45kg): 18 έως 24 μηνών

Ποια τα οφέλη έχει η στείρωση των θηλυκών ζώωv;

Η στείρωση ή ωοθηκυστερεκτομή αποτελεί τη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης των ωοθηκών και της μήτρας του θηλυκού ζώου. 

 

Ένας από τους λόγους στείρωσης των θηλυκών σκύλων είναι και η πρόληψη καρκίνων του μαστού, ωστόσο από το δεύτερο οίστρο και μετά η μείωση του ποσοστού εμφάνισης του καρκίνου του μαστού μειώνεται αισθητά λιγότερο

 

Η στείρωση του θηλυκού σκύλου δε θα πρέπει να καθυστερεί για να μην υποβάλλεται το ζώο σε διαδοχικούς οιστρικούς κύκλους με όλα τα προαναφερόμενα προβλήματα (κίνδυνος εμφάνισης πυομήτρας, ανεπιθύμητες κυήσεις, καρκίνους στο μαστό και στο γεννητικό σύστημα κτλ.) .Επιπλέον , καθώς στατιστικά η πυομήτρας εμφανίζεται  στο  90% των περιπτώσεων μετά τα 8έτη ο ασθενής έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μην ανταπεξέλθει το ίδιο καλά στη διαδικασία της αναισθησίας  και της χειρουργικής επέμβασης σε σχέση με ένα  νεαρό ζώο που κάνει ένα χειρουργείο ρουτίνα .Πέρα από την ίδια ηλικία , ένα υπέργηρος σκύλος μπορεί ήδη να πάσχει και από άλλα νοσήματα όπως λοιμώδη, να καρδιοπάθεια, νεφρική νόσο ή ακόμα και να είναι ήδη  καρκινοπαθής.

 

Επιπλέον η στείρωση λύνει μόνιμα το πρόβλημα των ανεπιθύμητων κυήσεων και των εξ αυτών προβλημάτων όπως ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων ζώων. Το θηλυκό ζώο παύει επίσης να έχει τα συνοδά συμπτώματα του οίστρου (προοίστρια αιμορραγία, προσέλκυση αρσενικών κτλ.) γεγονός που αγχώνει ιδιαίτερα τους κηδεμόνες του . 

 

Τέλος, έρευνες έχουν καταδείξει την αύξηση στο προσδόκιμο ζωής των στειρωμένων ζώων.

Το Νοσοκομείο δέχεται περιστατικά από εξωτερικούς συναδέλφους;

ο Νοσοκομείο συντηρεί δίκτυο συνεργαζόμενων κτηνιάτρων το οποίο διερύνεται διαρκώς μέσα από τις νέες παραπομπές. Όλοι οι σνάδελφοι Ατικής και επαρχίας είναι ευπρόσδεκτοι για συνεργασία με το κτηνιατρικό προσωπικό καθώς και με το μικροβιολογικό on-site εργαστήριο(ενημερωθείτε από τον υπεύθυνο των συνεργασιών σχετικά με τη διαδικασία και τις απολαβές) στα ακόλουθα: 

  • παραπομπή παθολογικών  περιστατικά για διερεύνηση από τη αρχή και εξολοκλήρου διαχείριση 
  • παροχή εξειδικευμένων διαγνωστικών μέσων όπως υπέρηχος, μαγνητική τομογραφία , γαστροσκοπήσεις
  • παροχή  νοσηλείες ζώων χειρουργημένων από συναδέλφους
  • 24ωρες νοσηλείες από ήδη διαγνωσμένα περιστατικά με οδηγίες από το συνάδελφο που πραγματοποιεί την παραπομπή ( εννοείται ότι υπάρχει και η δυνατότητα παροχής δεύτερης γνώμης)
  • Διενέργεια μόνο αιματολογικών  εξετάσεων (προσκόμιση αίματος από τον ιδιοκτήτη) 24/7  και λήψη αποτελεσμάτων εντός 30λεπτών για να το προσκομίσει στον κτηνίατρο του
  • Παροχή ημερήσιας ( όχι 24/ωρης  +- νοσηλεία το ζώου) για την πραγματοποίηση σειράς εξετάσεων προγραμματισμένων από προηγούμενη ή την ίδια ημέρα
  • Παροχή συμβουλής – 2ης γνώμης σε ήδη πραγματοποιημένες  διαγνωστικές εξετάσεις (υπέρηχο, MRI, CT , ακτινογραφιών) από συνάδελφο ή από άλλο κτηνιατρικό διαγνωστικό κέντρο. Οι εξετάσεις /εικόνες αποστέλλονται μέσα από εγκατεστημένο online σύστημα σύνδεσης με το συνεργαζόμενο ευρωπαϊκό group ακτινολόγων (VEDIM)  – diplomates  ακτινολογίας εγκεκριμένων από το Ευρωπαϊκό κολλέγιο ECVDI . Ενημερωθείτε για το κόστος ανά εξέταση καθώς και τα turover times από την υπεύθυνη του Τμήματος Ακτινοδιαγνωστικής. 
  • Αποστολή εξειδικευμένων εξετάσεων σε συνεργαζόμενα μικροβιολογικά εργαστήρια του εξωτερικού (ενδεικτικά αναφέρουμε την αποστολή βιοψιών, PCR σπάνιων νοσημάτων , καλλιέργεια ΕΝΥ (εγκεφαλονωτιαίου υγρού) , τεστ αλλεργιών και εξειδικευμένα  test για γενετικά νοσήματα συγκεκριμένων φυλών.  Ειδικά για τις πολύ εξειδικευμένες εξετάσεις όπως τα τεστ αλλεργίας και τα γενετικά τεστ παρακαλούμε όπως κλείσατε ραντεβού με τον κτηνίατρο του Νοσοκομείου Ζώων Αθηνών που αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη συζήτηση και ενημέρωση.

Τι είναι ο εξειδικευμένος Κτηνίατρος;

Πρόκειται για κτηνίατρο ο οποίος μετά  από το πτυχίο του έχει συνεχίσει σπουδές σε ένα ή παραπάνω πεδία της κτηνιατρικής . Υπάρχουν διάφοροι βαθμοί εξειδίκευσης, όπως σειρά από courses (πχ στον τομέα των επειγόντων), μεταπτυχιακοί τίτλοι, διδακτορικό, ειδικότητα.

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης ζώου, αναλαμβάνεται την γέννα;

Ναι φυσικά , μπορεί να φιλοξενηθεί για τον τοκετό και αν υπάρξει πρόβλημα να ενισχυθεί η πρόκληση τοκετού ή να πραγματοποιηθεί καισαρική.

Γιατί απαιτούνται άλλες διαγνωστικές εξετάσεις πριν κάνω την μαγνητική τομογραφία;

Θέλουμε να προσδιορίσουμε εάν το κατοικίδιο ζώο σας είναι αρκετά υγιές για να τεθεί υπό γενική αναισθησία και δεν υπάρχουν αντενδείξεις για να το κάνετε (πχ σοβαρές καρδιοπάθειες, ηπατοπάθειες ή άλλες συννοσηρότητες).

Υπάρχει θεραπεία στις νευρολογικές παθήσεις;

Η απάντηση είναι… «ανάλογα» με την πάθηση !  Τα καλά νέα;  Υπάρχουν πολλές περισσότερες θεραπείες για τα νευρολογικά προβλήματα σε σχέση με 10 ή 15 χρόνια πριν . Η νευρολογία είναι ένα πεδίο της κτηνιατρικής επιστήμης που αναπτύσσεται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια.  Εμπιστευτείτε το πάθος μας για τη διαρκή ενημέρωση στα state of the art trends της επιστήμης αυτής.

Έχετε ειδικό χώρο για την γάτα μου;

Η γάτα είναι ένα ιδιαίτερο ζώο. Το Νοσοκομείο Ζώων Αθηνών διαθέτει ξεχωριστό χώρο με κλωβούς νοσηλείας για γάτες καθώς και ανεξάρτητο χώρο αναμονής για να μη βρίσκονται δίπλα σε σκύλους και στρεσσάρονται πολύ.

Τι γίνεται σε περίπτωση που ένα ζώο έχει λοιμώδες νόσημα;

Τα λοιμώδη νοσήματα των σκυλιών και των γατιών είναι πολλά και με ποικίλους τρόπους μετάδοσης. Τα ζωάκια που νοσηλεύονται με κάποιο λοιμώδες νόσημα , νοσηλεύονται σε ξεχωριστό δωμάτιο για να εκλείψη η πιθανότητα μετάδοσης.

Εάν το ζώο μου νοσηλευτεί, μπορώ ένα έρχομαι να το επισκέπτομαι;

Φυσικά και ναι! Υπάρχουν ώρες επισκεπτηρίου 2 φορές την ημέρα  πρωί και αργά το απόγευμα . Παρακαλείστε να επικοινωνείτε πριν με τη γραμματεία για να ενημερώνεται την ώρα αφιξής σας και να εξυπηρετηθείτε άμεσα.  Το επισκεπτήριο πραγματοποιείται με τη συνοδεία κτηνιάτρου ή νοσηλευτή ώστε να μπορείτε να ενημερωθείτε παράλληλα για την πορεία της υγείας του κατοικιδίου σας. 

Υλοποιείται προγράμματα για αδέσποτα ζώα;

Το Νοσοκομείο Ζώων Αθηνών αναλαμβάνει προγράμματα αδέσποτων ζώων τα τελευταία 15 χρόνια. Πρόκειται για δημόσιους διαγωνισμούς οι οποίοι ανακοινώνονται στη Διαύγεια και στους οποίους συμμετέχουν κέντρα και κλινικές τα οποία πληρούν πολλές και αυστηρές προϋποθέσεις που σχετίζονται με τη δυναμικότητα των κλωβών, την ποιότητα των εγκαταστάσεων και την παροχή εξειδικευμένου οχήματος ( βαν ) ειδικά αδειοδοτημένο από τη Νομαρχία για τη μεταφορά ζώντων ζώων.  Τα τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί με περίπου 16 δήμους στην περιοχή της Αττικής και έχει σχεδόν σταθερή συνεργασία με τους Δήμους Χαλανδρίου , Διονύσου, Παλλήνης , Σπάτων , Ραφήνας, Παπάγου -Χολαργού  ενώ για 10 χρόνια αποτελούσε το βασικό Νοσοκομείο στο οποίο έστελνε τα περιστατικά των αδέσποτων ο δήμος Αθηναίων.

 

Στο Νοσοκομείο Ζώων Αθηνών έχουν απονεμηθεί βραβεία συνεργασίας με Δήμους και Φιλοζωικά σωματεία , μιας και υπήρξε ο πρωτοστάτης της υποστήριξής τους σε εποχές που τέτοια προγράμματα «τρέχονταν»  μόνο από 2-3 δήμους σε ολόκληρη την Αττική και τα αδέσποτα ήταν πρακτικά στην τύχη τους, ο πολλαπλασιασμός τους ανεξέλεγκτος και η εμβολιασμοί και η ιατρική περίθαλψη απόντα. 

 

Με μεγάλη προσπάθεια, τη μεγάλη υποστήριξη των αρχών , των φιλοζωικών σωματείων και των δημοτών όλων των συνεργαζόμενων Δήμων , τα προγράμματα έχουν επιτύχει την επί του συνόλου βελτίωση της υγείας των αδέσποτων, την εγκαθίδρυση κοινωνικής συνείδησης και συνεργασίας μεταξύ των δημοτών σχετικά. 

 

Το εκάστοτε πρόγραμμα του Δήμου μπορεί ναι διαφέρει σε υπηρεσίες  και παροχές και αυτό σχεδιάζεται αποκλειστικά από τους υπευθύνους του δήμου για το εκάστοτε προγράμματα. Υπηρεσίες σταθερές είναι ο εμβολιασμός, το τσιπάρισμα , η στείρωση αρσενικών και θηλυκών γατών και σκύλων  και συνήθως  η αντιμετώπισή επειγόντων 

 

Τα  προγράμματα αδέσποτων των Δήμων  αφορούν αποκλειστικά τα αδέσποτα ζώα του δήμου και όχι τα ζώα που οι ιδιώτες έχουν στο σπίτι και είναι τσιπαρισμένα στο όνομά τους . 

 

Με τους νέους δε νόμους περί αδέσποτων όπου είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση microchip και στοιχείων  ιδιοκτήτη, τα ζωάκια που έχουμε στο σπίτι είναι υποχρεωτικά στο όνομά μας και μπορούν να προσκομισθούν στο Νοσοκομείο Ζώων Αθηνών εξολοκλήρου ιδιωτικά και όχι μέσω των προγραμμάτων των Δήμων. 

 

Ωστόσο γάτες και σκυλάκια που ταΐζουμε στη γειτονιά και είναι ημι-αδέσποτα μπορούν να περιθάλπονται αποκλειστικά μέσω του Δήμου. 

 

Η διαδικασία είναι καταρχάς η επικοινωνία του δημότη με το Δήμο του για την ενημέρωση του περιστατικού και η αποστολή εντολής του Δήμου στο Νοσοκομείο Ζώων Αθηνών για να αναλάβει το περιστατικό (εφόσον αυτό είναι το συνεργαζόμενο Νοσοκομείο εκείνη τη στιγμή) . Η εντολή αυτή περιέχει τα στοιχεία του δημότη που θα το προσκομίσει και οι εργασίες που θα γίνουν. Αν δεν έχει προηγηθεί αυτή η επικοινωνία και η αποστολή εντολής , δυστυχώς δε μπορούμε να αναλάβουμε το περιστατικό. 

 

Από τη στιγμή που ένα ζώο (σκύλος /γάτα) προσκομίζεται μέσω  του προγράμματος του Δήμου , τοποθετείται υποχρεωτικά microchip στο όνομα του συγκεκριμένου Δήμου και αυτό σημαίνει ότι δε μπορούν να παρασχθούν άλλες υπηρεσίες στο συγκεκριμένο ζώο χωρίς τη συγκατάθεση του κηδεμόνα του, που είναι πλέον ο Δήμος. 

 

Ζωάκια που προσκομίζονται στο Νοσοκομείο ως αδέσποτα (πχ επειδή βρέθηκαν από κάποιο φιλόζωο) δεν μπορούν να τα αναλάβει ο Δήμος και αναζητείται ο ιδιοκτήτης που αναλαμβάνει τα έξοδα περίθαλψης του.

 

Τα αδέσποτα του Δήμου , μετά το πέρας της θεραπείας τους είτε επανατοποθετούνται στη περιοχή όπου ζουν, είτε υιοθετούνται  μέσω των φιλοζωικών σωματείων.

Σε περίπτωση τροχαίου σε αδέσποτο τι μπορεί να γίνει;

Σε συνδυασμό με την προηγούμενη ερώτηση . Στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος Δήμος τρέχει πρόγραμμα για τα αδέσποτα εκείνη τη στιγμή , το αναλαμβάνει.  Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβαίνει το ζωάκι πρέπει να νοσηλευθεί ιδιωτικά , ως αδέσποτο. Υπάρχει έκπτωση 15% επί των τιμών του Νοσοκομείου σε αυτές τις περιπτώσεις.

Υπάρχει διαθέσιμο πάρκινγκ στο νοσοκομείο;

Στο Νοσοκομείο Ζώων Αθηνών υπάρχει παρκινγκ με εύκολη πρόσβαση ( επί της Λ. Μαραθώνος) δυναμικότητας άνω των 15 αυτοκινήτων.

Είναι απαραίτητο να κάνω μαγνητική τομογραφία σε όλο το σώμα του ζώου μου;

Η μαγνητική τομογραφία αποτελεί το golden standard για τη μελέτη του κεντρικού νευρικού συστήματος, προτείνεται για την απεικόνιση κοιλίας και ορισμένων ορθοπεδικών παθήσεων που αφορούν αρθρώσεις , μύες και τένοντες με πιο συχνή την άρθρωση του γόνατος 

 

Για την περίπτωση των ορθοπεδικών παθήσεων , είναι προφανές ότι η εξέταση πρέπει να είναι εντοπισμένη (πχ στην άρθρωση του γόνατος που πονάει) 

 

Σχετικά με τη μελέτη του ΚΝΣ ( εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού) ο στόχος μας είναι να εντοπίσουμε την  προβληματική περιοχή του νευρικού συστήματος, πριν από την εξέταση !!!! 

 

Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει η νευρολογική εξέταση που πραγματοποιείται πριν από το MRI η οποία -όπως αναλύεται στο section νευρολογία-  στοχεύει και επιτυγχάνει  στο 99% των περιπτώσεων στη νευροανατομική εντόπιση του προβλήματος.  Η παράλειψη αυτού -του τόσο χρήσιμου εργαλείου-  δεν είναι η καλύτερη κτηνιατρική πρακτική -εκτός και αν υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι.

 

Το σκανάρισμα όλης της σπονδυλικής στήλης

  • Αυξάνει το χρόνο σκαναρίσματος και άρα του χρόνου που το ζώο είναι υπό γενική αναισθησία . Γνωρίζουμε ότι το ρίσκο της αναισθησίας δεν είναι μία παράμετρος που αυξάνει γραμμικά με το χρόνο, αλλά ( όσο καλή διαχείριση φαρμακολογική και να γίνει) αυξάνει με το ρυθμό γεωμετρικής προόδου. 
  • Αυξάνει το κόστος της εξέτασης (αύξησης του χρόνου που λειτουργεί ο μαγνήτης αλλά και των ποσοτήτων των φαρμάκων της αναισθησίας)  

 

Πράγμα τελείως άστοχο,  αχρείαστο και εν δυνάμει επιβαρυντικό για την υγεία του ζώου.