Όταν ένας ασθενής προσκομισθεί στο νοσοκομείο για οπουδήποτε λόγο , πραγματοποιείται λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση ώστε να εκτιμηθεί αν ο ασθενής αυτός χρειάζεται νοσηλεία – είναι δηλαδή νοσοκομειακός ασθενής ή μπορεί -σε πιο απλές περιπτώσεις- να λάβει άμεσα εξιτήριο, ύστερα από θεραπεία ή εξιτήριο με αγωγή.
Ως προς τη νοσηλεία, υπάρχουν διάφοροι τύποι:
Ημερήσια νοσηλεία (daily hospitalization):
Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για κάποιες ώρες όπου μπορεί να του παρέχεται αγωγή που απαιτεί χρόνο (π.χ αργή χορήγηση υγρών, λήψη χημειοθεραπείας (ενδοφλέβια)) ή παραμένει στο νοσοκομείο για τη διενέργεια σειρά εξετάσεων (υπέρηχος , MRI) , χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία του κηδεμόνα του. Οι ασθενείς, που ασθενούν ελαφρά, μπορούν να ωφεληθούν πολύ από τη νοσηλεία ακόμα και ορισμένων ωρών, αφενός γιατί δίνεται χρόνος να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και το σημαντικότερο δίνεται χρόνο στον κτηνίατρο να παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη της κλινικής εικόνας του ασθενούς.
24ωρη νοσηλεία (περιλαμβάνεται η παραμονή του κατά τη διάρκεια της νύχτας):
Αφορά ασθενείς που προσκομίζονται σε πιο βαριά κατάσταση και χρειάζεται να παραμείνουν για περισσότερες ώρες από την απλή ημερήσια νοσηλεία ή για ασθενείς που παραπέμπονται από συνεργαζόμενο κτηνίατρο ο οποίος δε διαθέτει παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο ασθενής παρακολουθείται κατά τη διάρκεια της νύχτας από κτηνιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο μπορεί να πραγματοποιήσει περαιτέρω αιματολογικούς και ακτινοδιαγνωστικούς ελέγχους.
Εντατική θεραπεία:
Αφορά ασθενείς που βρίσκονται σε κατάσταση απειλητική για τη ζωή τους και απαιτούνται εξειδικευμένα μέσα, όπως κλωβός οξυγόνου, χορήγηση υγρών χρησιμοποιώντας αντλίες χορήγησης υγρών κτλ. .
Συνήθως οι ασθενείς παραμένουν στην εντατική θεραπεία για ένα με δύο 24ωρα (ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασής τους).
Μακρόχρονη νοσηλεία:
Πρόκειται για ασθενείς που χρειάζεται να παραμείνουν μεγάλο διάστημα στο νοσοκομείο λόγω ειδικών συνθηκών (παρακολούθηση λυσσύποπτου ζώου ύστερα από εισαγγελική παραγγελία, ανάγκη απομόνωσης κατοικίδιου λόγω σοβαρού μεταδοτικού νοσήματος , αδυναμία των κηδεμόνων να χορηγήσουν την αγωγή). Γενικότερα, όπως και στον άνθρωπο , έτσι και στα κατοικίδια καλό είναι να αποφεύγεται η παραμονή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα σε νοσοκομειακό περιβάλλον και επιτρέπεται κάτω από πολύ ειδικές συνθήκες.